HPV Protect & Detect - Choose vaccination. Get tested. Prevent cancers.

PROTECT-EUROPE este un proiect EU4Health* finanțat de Comisia Europeană care încurajează programele de vaccinare anti-HPV pentru ambele sexe, cu scopul de a contribui la eradicarea a 6 tipuri de cancer: cervical, vaginal, vulval, anal, penian și orofaringian.

HPV este un virus (Human Papiloma Virus) care se transmite pe cale sexuală și care provoacă aproximativ 5% din toate cancerele din întreaga lume. Cel mai frecvent tip de cancer provocat de HPV este la femei: cancerul cervical (sau al colului uterin), dar virusul provoacă și cancer al vaginului, vulvei, anusului, capului sau gâtului. O proporție semnificativă din cancerele cauzate de HPV în Europa sunt la bărbați: cancer al penisului, anal, capului sau gâtului.

În prezent, HPV este responsabil pentru aproximativ 67.500 de noi cazuri de cancer în fiecare an în cele 27 de state membre ale UE.

 În România, în jur de 3,380 cazuri noi de cancer de col uterin sunt diagnosticate (după estimările din 2020). Acesta este al doilea cel mai comun cancer pentru femeile cu vârsta între 15 și 44 de ani (sursa).

Toate tipurile de cancer provocate de HPV pot fi eliminate prin vaccinare. În comparație cu multe alte strategii de prevenire a cancerului - cum ar fi controlul tutunului, reducerea consumului de alcool, creșterea activității fizice sau abordarea obezității - vaccinarea împotriva HPV este ușor de livrat, ieftină și are un impact pozitiv imediat pentru sănătate.

În prezent, toate statele membre ale UE au un program de vaccinare împotriva HPV, dar multe au un impact limitat, deoarece acoperă doar fetele sau au un nivel scăzut de acceptare.

În România, vaccinarea anti-HPV este gratuită și se asigură atât fetelor cât și băieților.  Vaccinarea anti-HPV este esențială pentru a preveni cancerul cervical, vaginal, vulval, anal, penian și orofaringian.

European Cancer Organisation (ECO) coordonează proiectul și, în consultare cu alți 33 de parteneri, a implementat cele 4 pachete de activități tehnice finalizate prin materiale de educație și comunicare. ARPS s-a implicat în activitățile legate de comunicare și organizare.

În România, proiectul PROTECT EUROPE a fost făcut cunoscut prin Campania HPV Action România care a fost lansată în 31 octombrie 2023 și care ajută instituții și organizații locale să se mobilizeze și să coopereze pentru a implementa politici menite să crească rata de vaccinare anti-HPV și rata screeningului de cancer de col uterin.  

 

*EU4Health programme 2021-2027 – a vision for a healthier European Union

Activitățile și rezultatele proiectului

1. Cea mai bună practică clinică: de la știință la livrare. Articole de cercetare și publicații care se concentrează pe papilomavirusul uman și practicile de vaccinare relevante.

https://www.europeancancer.org/eu-projects/impact/resource/research-arti...

Coordonator: Fundația pentru promovarea sănătății și cercetării biomedicale a comunității din Valencia (FISABIO).

2. Transmiterea mesajului: comunicare țintită de sănătate publică. Materiale de informare pentru beneficiari.

https://www.europeancancer.org/eu-projects/impact/resource/communication...

Coordonator: Societatea Europeană de Medicină Sexuală (ESSM).

3. Ghiduri și sprijin pentru Statele Membre ale UE.

10 seminarii despre strategii de comunicare noi și îmbunătățite pentru a angaja tinerii care au cel mai mare nevoie de vaccinare împotriva HPV.

https://www.europeancancer.org/eu-projects/impact/resource/masterclasses...

Curs online de 20 de ore cu informații si cifre esențiale despre HPV, pentru  profesioniști din domeniul sănătății

https://www.europeancancer.org/eu-projects/impact/resource/hpv-vaccines-...

Coordonator: Institutul Catalan de Oncologie (ICO).

4. Comunicare și diseminare a proiectului.

Rapoarte ale proiectului.

https://www.europeancancer.org/eu-projects/impact/resource/protect-europ...

HPV Hub

https://hpvhub.ipvsoc.org/

Coordonator: ECO

 

MATERIAL VIDEO: https://youtu.be/5WWufq0JMaw

https://youtu.be/bCm3txK6I18

Project image: