Masa rotundă: ”Obținerea dreptului de practică de către medicii străini, în contextul deficitului de personal din sistemul de sănătate românesc”

26 Oct 2017

În data de 26 octombrie, la București, va avea loc masa rotundă cu tema ”Obținerea dreptului de practică de către medicii străini, în contextul deficitului de personal din sistemul de sănătate românesc”.  Evenimentul este organizat de Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților (CDMiR), o platformă a organizațiilor non-guvernamentale cu activitate în domeniul migrației, drepturilor omului și politicilor publice, care promovează integrarea migranților în societatea românească.

Locație: Hotel Marshal Garden, Calea Dorobanți nr. 50B, sector 1, București

Data: 26 octombrie, ora: 10:00

Sistemul public de sănătate din România se confruntă în ultimii ani cu un deficit de personal ce îngreunează accesul cetățenilor la serviciile medicale și pune în pericol calitatea actului medical oferit. La baza crizei severe de personal se află migrația profesioniștilor și absolvenților de studii medicale în străinătate. Din anul 2007 și până în prezent, peste 45.300 de angajați din domeniul medical – medici, asistenți medicali și moașe, medici dentiști, farmaciști, au solicitat certificate de conformitate, documente necesare pentru a lucra într-unul din statele Uniunii Europene[1]. Datele Ministerului Sănătății arată că aproape o treime din posturi la nivel național sunt vacante[2].

România se află spre partea inferioară a clasamentului țărilor UE în ceea ce privește numărul de medici cu drept de practică pe teritoriul național, în ciuda faptului că numărul de absolvenți ai facultăților de medicină este printre cele mai mari din Europa.

În prezent, din cauza barierelor legale și procedurale, medicii din afara UE nu pot profesa în România, decât în situații limitate, cum ar fi prin căsătoria cu un cetățean român sau după obținerea permisului de ședere pe termen lung (după 5 ani de ședere continuă).

România se diferențiază în mod negativ de alte state europene, cum ar fi Germania, Franța sau Irlanda, care au adoptat politici de atragere a medicilor străini pentru a face față provocărilor pe care le ridică nevoia de personal din spitale și din alte unități medicale.

Ne propunem să discutăm în cadrul mesei rotunde despre condițiile de acordare a dreptului de practică pentru medicii străini din statele terțe, ca una dintre soluțiile pe care Statul român le are la dispoziție pentru a acoperi deficitul de personal din sistemul de sănătate.

Persoanele interesate sunt rugate să confirme participarea pe email la adresa office@cdcdi.ro sau la telefon 0741.731.424.

***

Evenimentul este organizat cadrul proiectului Dezvoltarea unei rețele de organizații active în domeniul migrației (EMINET), proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

 

[1] Ministerul Sănătății http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2016/10/3.Not%C4%83-fundamentare.pdf

[2] Ministerul Sănătății http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2016/10/5.HOT%C4%82R%C3%82RE-pentru-modificarea-%C5%9Fi-completarea-Hot%C4%83r%C3%A2rii-Guvernului-nr.-1028-2014-.pdf